Friday, June 24, 2016

BREXIT, un proces nesimulat anterior

Marii strategi ai războaielor aveau niște săli unde dispuneau simboluri pe rol de trupe sau de nave și simulau comportamentul adversarului. În Anglia, deși a avut generali care în vremurile de demult făceau simulări ale luptelor pe mare sau pe uscat, de data aceasta, nici guvernul și nici adepții BREXIT nu au simulat nimic și acum au fiecare câte un cartof fierbinte în mâini și nu știu ce să facă cu el. Nu le-a venit nici unora și nici celorlalți să creadă ce s-a întâmplat. Lui Cameron nu i-a venit să creadă că tabăra ieșirii din UE a ieșit învingătoare. Nici adepții BREXIT nu sunt dezmeticiți încă de rezultat pe care ei l-au catalogat ca pe o victorie, cu care evident nu știu ce să facă, pentru că este o victorie inutilă, care a început rău, tocmai în punctele forte care ar fi trebuit să aducă un cu tot alt rezultat și anume:

  • poziția lirei, care s-a depreciat sever în loc să se întărească;
  • situația bursei londoneze care a a vut de pătimit.
Faptul că nu a fost simulat nimic arată fragilitatea poziționării în probleme cheie a liderilor, care după ce întâmplă grozăvia rămân cu gura căscată, șocați.

Și în economie, ca și pe câmpul de luptă se construiesc scenarii și se aplică reguli. Se vede că puterea i-a orbit pe toți și lucrurile au scăpat de sub control. Se zice că dacă un nebun aruncă un pietroi într-o baltă, trebuie 27 de deștepți să sară în apa tulbure să-l scoată. E greu și trebuie văzut dacă cei rămași, adică deștepții,  sunt în stare să reclădească.

(25 iunie 2016)

No comments:

Post a Comment