Sunday, June 26, 2016

BREXIT și analiștii noștri

Mă așteptam ca înainte de 23 iunie 2016 să apară în ziarele noastre economice niște materiale foarte exacte despre ce și cum cu efectele BREXIT-ului, dacă Anglia rămâne, respectiv, dacă Anglia pleacă. Nu am văzut așa ceva, pentru că asemenea materiale sunt cu caracter de estimare și perioada este prea apropiată, verificările fiind devastatoare dacă abaterile dintre ceea ce s-a presupus și ceea ce se întâmplă sunt foarte mari. Este mult mai bine să spui că populația țării va scădea la 16 milioane de cetățeni în 2050, căci tu cel care ai zis o asemenea gogomănie vei fi atunci oaleși ulcele.
În primul rând, n-am văzut niciunde să se spună ca în cazul în care Anglia iese din UE:

  • aurul va avea o creștere groaznic de mare, cu 3-4.000euro la kil;
  • lira se va devaloriza cu 30%;
  • bursa va fi paralizată minute bune;
  • pierderile în plan financiar vor fi de ordinul miilor de miliarde;
  • mișcările de capital vor fi vertiginoase.
Pe analiștii de la noi îi interesau lucruri periferice și de fapt nu făceau analize, ci numai niște constatori legate de:

  • volumul schimburilor dintre Ro și Anglia;
  • faptul că din 6 mașini care se cumpără acolo una e Dacia;
  • cei 400.000 de cetățeni români care trăiesc în Anglia;
  • un rol mult crescut al nostru în UE;
  • necesitatea de a negocia în forță noile condiții.
Chestiunile au fost subțiri și prea generale, fără idei concrete de unde să se plece. Cănsider că cei care sunt dedicați analizei economice sau analizei politice trebuie să aibe șabloane de analiză, preluate din literatura de înaltă ținută, eliminând caracterul pamfletar și de atac la persoană specific năravului nostru de Dâmbovița.
Acum în economie lucrurile sunt foarte exacte și duratele de reacție se estimează cu eroare de câteva ore. Adică, modelele spun clar ce se întâmplă cu bursa în diferite ipoteze, care este nivelul pierderilor cu o eroare foarte mică. Trebuie numai luate acele modele și introduce variabile ce corespund ipotezelor de lucru. Am amintit cândva că chiar în Anglia nu s-au făcut simulări și analize, căci dacp se făceau BREXIT-ul nu exista în forma aceasta ușor vulgară, bazată pe ignoranța unora, pe credulitatea altora și pe șmecheria cui trebuie.
Nici în perioadele următoare nu mă aștept la hăle analize pertinente prin jurnalele de la noi. Să nu uităm că în plină criză, economiști aserviți puterii vorbeau de o economie care duduie și chiar o fundamentau teoretic, deși bazele erau șubrede. Acum, de ce ar fi altfel?

(26 iunie 2016)

No comments:

Post a Comment