Monday, May 9, 2016

Un eveniment: ART SAFARI

Azi am avut fericitul prilej să vizitez ART SAFARI, o expoziție de artă într-un concept nou, occidental, organizată în Palatul Dacia-România din str. Lipscani 18-20, la parter, etajul întâi și etajul al doilea. La intrare o casă de bilete, o tipă care leagă o banderolă roz, bilete pe gategorii 50 lei persoană normal, 30 lei pentru elevi, studenți  și pensionari, un catalog 50 de lei, ghid 150 lei persoana pentru o oră și 90 lei un pachet complet.
La parter, chiar la intrare m-a înâmpinat acel celebru milaj de ghips făcut de Constantin Brâncuși în anul 1902 și care este găzduit de Academia Națională de Artă - ANA și pe care l-am văzut acum mulți ani, cred prin 2005 sau 2006 când am avut ocazia să mil arate artistul Cătălin Bălescu, profesor acolo, acum rector la ANA.
Niște săgeți colorate cu albastru indică traseul de urmat și altele roșii arată care este drumul de întoarcere. 
Parterul conține sectoare interesante dar dezolant mi s-a părut compartimentul din stânga unde este un spațiu destinat lui Cpnstantin Brâncuși, spațiu doar cu niște poze, fără măcar o sculptură, oricât de mititică. Într-o sală, pe dreapta era muzeul parfumurilor și mă așteptam la mult mai mult, adică să fie acolo niște persoane care să aibă niște sticluțe cu eșantioane și chiar dacă nu erau originale de acum 100 de ani, esențele de încercat se constituiau într-un gest drăguț de a fi un pic altceva decât nișe banale vitrine cu chestii destul de banale. Tot acolo era și un loc destinat copiilor cu un program pentru aceștia exact când este timpul lor de somnic. dar tot pe un afiș zicea ceva de un preț de 15 lei pentru o poza și 10 lei pentru un desen. Să nu uităm că prin parcuri în USA eu am văzut că sunt pictați copilașii pe mutre gratis.
Etajul întâi este impresionant printre altele și pentru că pe lângă noua generație, acolo se află tablouri ale Magaretei Sterian dar și ale clasicilor, ale marilor clasici vreau să zic. Într-o sală pe un perete se găsea un exceptional Nicolae Tonitza, cu acele motive din arta țesăturilor oltenești. Tot acolo, la o gaelrie se aflau niște lucrări ale lui Dali cel cu nume complet, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech.
Etajul al doilea m-a impresionat prin lucrările lui Corneliu Baba, de o frumusețe rară și mi-am adus aminte că la Muzeul Pușkin din Moscova numai el era reprezentat ca pictor român acolo.
Este o expoziție cu ușor caracter comercial din moment ce la unele tablouri apar și prețuri pe care le considfer normale la unele și nejustificate la altel. Dacă un Pallady are preț între 20.000 ș 30.000 de euro, nișe necunoscuți și-au tras prețuri intre 2.000 și 6.000 de euro. Și desenele acelea de Dali aveau prețuri între 600 și 800 de euro, ceea ce înseamnă că sunt lucrări realizate în serii de dimensiuni medii.
Claie peste grămadă, este meritoriu că orașul acesta jegos mai iese din monotonie, cu ceva și că pe lângă cazinouri și păcănele acum numite pompos LV caffe, aduce aminte că mai avem și cultură. Ceea ce este tare nasol că personalul este absolut needucat și dintre toate femeile alea din acele săli, n-am văzut pe vreuna care să nu vorbească la telefon.
În clădirea aceea monumentală, expoziția de artă este frumos alcătuită, luminile sunt bine distribuite pe tablouri sau pe sculturi, chiar dacă unele dintre încăperi nu au lumină naturală.
Este o structurare modernă și trebuie continuată căci acum este o avalanșă de lucrări și mai ales de autori, din București dar și din centrele culturale ale țării și ochiul trebuie să se obișnuiască cu ele. Faptul că am văzut nenumărate materiale publicitare cu BCR înclin să cred că această bancă a sponsorizat manifestarea. or fi fost și alții, dar pe pliantul primit, nu au apărut. În costul biletului cred că organizatorii era bine dacă ofereau un ceva acolo în care să se prezinte pe ei și nu numai o schiță așa cum iau eu ori de câte ori merg la Outlet Parndorf de lângă Viena că ăla de lângă Militari de când am cumpărat un tricou care săa descusut sub brat îl evit.

(09 mai 2016)




No comments:

Post a Comment