Tuesday, May 3, 2016

Muzeele arhitecturii virtuale

Acum există multimedia și de aceea niște proiecte bine construite au menirea de a prezenta celor care doresc să știe ce a fost și nu mai este din varii motive. 
Biserica cu ceas din Pitești era pe Strada Mare cam în dreptul magazinului lui Damaschin sau acolo unde este acum acel McDonald. Știu când a fost demolată acea biserică frumoasă, simbol al orașului, care nu deranjea  pe nimeni, dar care dădea un aer special acelui loc prin faptul că mecanismul ceasornicului era funcțional.
Mănăstirea Văcărești a fost demolată nu știu pentru ce, căci în locul ei nu s-a făcut nimic până în 1989. După acest an au existat tot felul de discuții dar în final mlaștina chipurile s-a transformat într-o deltă de București și o parte de pământ a fost folosită pentru un mall unde n-am fost și nici nu voi merge vreodată, tocmai că știu ce a fost pe acel teren.
Muzeul Simu îl știu din timbrele dedicate aniversării a 500 de ani de atestare documentară a orașului București. Nici el nu a scăpat sistematizării orașului. Este firesc să se producă tot felul de transformări. Drama începe atunci când unor construcții unicat locul le este luat de niște hidoșenii, pentru că blocul Eva nu este altceva decât expresia prostului gust și al penibilului.
Consider necesar, ca în orașele unde au dispărut monumente de arhitectură:

  • să se înființeze în clădiri istorice valoroase o secțiune de muzeu virtual;
  • să se definească un șablon după care să se construiască replica în  mediu virtual pentru
    construcțiile care au fost demolate;
  • să fie colectate vederi vechi, filme vechi, resturi din acele clădiri și să fie expuse așa cum se face cu bucățile din frescele de pe pereții unor biserici foarte vechi;
  • să se realizeze filme multimedia cu tururi ale acelori monumente de arhitectură în care să fie utilizate toate materialele pentru a reconstitui cât mai fidel atmosfera de acolo;
  • să se tipărească pliante cu o serie de detalii legate de acele monumente dar și de eforturile care sunt necesare dacă s-ar dori reconstruirea lor în realitate, prin reamplasare și reutulizare de elemente recuperate;
  • să se realizeze mai multe avriante și cu timpul una dintre ele va fi mai bine primită, ceea ce ar face ca toate noile achiziții în plan științific și de arhitectură să facă să se lucreze pentru dezvoltarea acesteia.
Trebuie făcut un inventar al tuturor monumentelor distruse din tot felul de motive, inclusiv din nepăsare și trebuie trecut la un program național de dezvolatre a muzeelor virtuale.


(03 mai 2016)

No comments:

Post a Comment