Friday, May 13, 2016

Ionuț-Silviu CREȚU, un adevărat fitness trainer

In anul 2005 pe când lucram ca director în MEC într-o dimineață am avut senzația că mă dau jos din mașina 133 mai greu. Atunci mi-am dat seama ca nu mai trebuie să mă desfășor așa, fără un program sportiv, drept care am luat hotărârea că se impune să merg la o sală de forță să trag de fiare. În București sunt nenumărate astfel de săli. Și în ASE este o sală imensă dar nu mi-a plăcut că este la demisol. Erau alte săli pe lângă Liceul Șincai dar și la Piața Vitan, care însă aveau cam multe geamuri. Ezitam în ideia că eu individ de 58 de ani, cu părul alb intru într-o locație și mă amestec cu foarte mulți tineri. Mai mult, fiind acele geamuri, îmi imaginam ce zice lumea dacă privește din stradă spre interiorul sălii și mă vede pe mine, om în vârstă că mă maimuțăresc acolo cu haltere, gantere, helcometru, presă de picioare sau când lucram la banca Scott sau la aparatul Smith.
Adevărul era că mă consideram eu o persoană prea importantă, că trecătorii altă treabă nu aveau decât să mediteze la ce face un nefericit cu părul alb și cam rotunjor la bandă sau pe la aparate. Când am realizat că tot ce mă gândeam eu erau numai și numai bazaconii, am făcut un calcul simplu și intr-o zi de joi în luna octombrie 2006 am intrat pe ușa de la Sporty Club, sala de fitness situată în Str. Calea Vitan 23 D, situată lângă Piața Vitan, spre linia de tramvai, la etajul întâi, sală superbă înconjurată numai cu geamuri pe trei laturi, ceea ce o făcea foarte luminoasă. Recepția era la parter. Vestiarele erau la subsol. Am completat o cerere, am plătit o taxă pentru full time program pe durată de 3 luni care era undeva la 500 lei. Am mers la vestiar, m-am schimbat cu echipamentul meu LOTTO din cap până-n picioare și încrezător am urcat la etaj la sală. Prima impresie contează. Erau acolo nenumărate aparate, erau rastele cu gantere, erau oglinzi pe stâlpi si un linoleum pastelat. Sala m-a impresionat nu prin mărime, ci prin lumina ei abundentă, prin echipamentele care toate erau albe produse de aceeași firmă FLORSYSTEM Sport. Curățenia și ordinea de la rastele impuneau respect. M-au impresionat că echipamentele erau foarte solid lucrate, nu ca cele din marketuri, iar un echipament care îmi crează senzația de siguranță mă face să am și mai mare încredere în ceea ce execut.
Primul om cu care am stat de vorbă era un tânăr, brunet, foarte politicos și mai ales foarte sigur în mișcările sale. M-a întrebat una-alta și și-a dat seama că mai lucrasem eu câte ceva și că nu-mi trebuie prea mult timp pentru a mă acomoda cu ceea ce este în dotarea sălii. Am făcut cunoștință, i-am zis cam cu ce mă ocup eu și unde lucrez, adică profesor de informatică la Facultatea de Cibernetică din ASE.
Acel tânăr s-a recomandat simplu: Ionuț Crețu, instructor. Mi-a zis că este absolvent de  UNEFS promoția 2005 și că are și un masterat finalizat în 2007.
Eu sunt un tip deschis și receptiv să învăț lucruri noi, iar Ionuț Crețu, ori de câte ori a fost nevoie mi-a explicat:
  • cum se reglează un aparat pentru a fi într-o poziție corectă când execut un exercițiu;
  • cum se respiră pe timpii exercițiului;
  • care este poziția brațelor și cum trebuie să stea coloana;
  • necesitatea efectuării unei încălziri complete înainte de orice antrenament;
  • abordarea graduală a sarcinilor pentru a nu se produce accidentări.
Ionuț, pentru că așa mi-a plăcut să-l abordez după un timp, m-a impresionat prin:
  • execuțiile sale perfecte ale exercițiilor;
  • ținuta impecabilă cu care se prezintă;
  • explicațiile clare și date cu calm;
  • modul în care corectează pe cel care realizează execuții imperfecte;
  • atmosfera destinsă de lucru pe care o crează;
  • diversitatea exercițiilor pe care le propune elevilor săi;
  • știinșa de a-i ține aproape și în priză pe elevi la antrenamente;
  • perseverența cu care duce la capăt tot ceea ce el ca instructor și-a planificat.
Pe antebrațul drept el are un tatuaj care este un șir de litere, dar fiind tot timpul în mișcare nu am reușit să descifrez ce scrie acolo, drept care l-am întrebat, iar Ionuț mi-a răspuns și mi-a și arătat. Era scris cu niște litere mai speciale numele său CRETZU.
Acolo la sala Sporty Club, am mai întâlnit și alți instructori și amintesc pe Vicor Popescu care a practicat culturismul, pe  Danut Păun, Carmen Stanciu, Daniel Apostol și Cătălin Tacu. 
În septembrie 2013 aceeași sală de fitness și culturism a suferit o schimbare de management, devenind Iron Gym, dar toate lucrurile au rămas neschimbate, adică aparate, program, vestiare, personal. Am înțeles până la un punct niște lucruri, căci uneori schimbările de management duc la creșterea eficienței, mai ales când tinerii iau frâiele afacerii în propriile mâini și mai ales când cunosc specificul afacerii, dacă lucrează în domeniu. Totuși lentoarea cu care erau reparate micile defecțiuni de la benzile de alergat sau cabluri de tracțiune de la unele echipamente pentru biceps, trebuie să fie un semnal de alarmă care marchează slăbiciuni și nu puncte forte. Faptul că în ușa liftului de la etajul întâi zăcea o bandă de alergare defectă de vreo patru luni trebuia să însemne pentru mine o mare neregulă acolo și să fie interpretată ca un început al unei perioade nefericite, mai ales când un așa-zis manager anunța o serie de transformări ce presupuneau investiții uriașe. Totul se îndrepta spre prăbușire și din cauza unei chirii imense la metru pătrat, căci zona era cea care dicta condițiile financiare acolo. Țeapa a dat-o un aventurier, unul Sorin Ciobanu, escroc care a plecat și cu banii pe salarii ale instructorilor, dar și cu cei 500 de lei de pe abonamentul meu, plătit în avans fără logică din moment ce plecam pentru două luni în USA.
Când m-am întors din Statele Unite, am văzut că se lucrează la sala Iron Gym, crezând că se aduc îmbunătățirile revoluționare anunțate de x. Când am discutat cu un meșter, respectivul mi-a zis că sala s-a desființat, că acolo se va face un restaurant, The roof chillout lounge. Trebuia să identific o nouă sală pentru că a trage de fiare mi-a devenit o a doua natură. L-am contactat pe Ionuț pe facecebook și așa am aflat de sala SAS GYM din strada Traian Popovici 87A, București, deasupra unui magazin BILLA, sală  care s-a dovedit perfectă pentru obiectivul urmărit de mine. Și aici ori de câte ori am venit și la întâlnirea unui nou aparat i-am cerut consultanță lui Ionut. Dacă el mă vedea că execut ceva greșit, cu delicatețea sa proverbială îmi zicea cum este corect. Am evitat aparatul cu care se excută pull ups assisted, dar in 22 decembrie 2015 am hotărât să încep să lucrez la acesta. Bineînțeles că nu știam cum se folosește, iar Ionuț mi-a împărtâșit toate secretele, de potrivire a greutăților, dar mai ales de stabilire a poziției brațelor, prinderea și apoi cum trebuie să stea trunchiul și care este poziția capului și privirea.
El vine dimineața și lucrează cu elevii săi, adaptând programul pentru fiecare în parte. Uneori am intrat și eu în antrenamentele comune cu cele ale elevilor lui și faptul că el supervizează pe fiecare în parte determină ca fiecare elev să facă o autoevaluare și să vadă că înregistrează progrese remarcabile.
Este trainer pe porbleme de nutriție la Fitness-Nutritie din anul 2012.
Ionuț Silviu Crețu este și specialist de succes în nutriționism, lucru demonstrat cu fapte concrete. În anul  2014 l-am văzut lucrând cu Teo Giulea un tânăr care cântărea 205kg. Pe durata a 6 luni, am remarcat progrese uriașe la acel tânăr, faptul că deja lucra foarte frumos la anumite aparate, faptul că alerga la bandă și mai ales că dăduse multe kilograme jos, ajungând la greutatea de 145kg. Din discuția cu Ionuț, avea toate elementele pentru a scrie o carte despre diete, fitness și menținerea în parametri a corpului oricărei persoane. Lucrul a fost remarcat prin prezența celor doi, trainer și elev în emisiuni la unele televiziuni, ca un rezultat de excepție. În mai 2013, TVR1 a prezentat la știri sub titlul poveste cu greutate, rezultatul de excepție obținut de trainerul de fitness și nutriție Ionuț Silviu Crețu. Tânărul Teo Giulea a fost prezent și în media din Stalele Unite, unde se arăta că în 6 luni acesta a slăbit 180lbs, publicând poze atât de dinainte de program, cât și după terminarea acestuia. Teo Giulea are o pagina de facebook intitulată 7xlife.
Ionuț Silviu Crețu are preocupări deosebite în plan profesional întrucât este autorul de necontestat al unui DVD produs în perioada 2010 - 2011, absolut  original sub titulatura Perfect 10, în care își prezintă rezultatele muncii sale de trainer de succes explicând pe înțelesul tuturor exerciții care compun antrenamente specifice începătorilor în ale fitnessului. A existat o firmă cu care a colaborat în realizarea acestui DVD și care a asigurat înalta calitate a fotografiilor și filmelor, atât de necesare în exemplificări, exact cum se zice în folclorul lui Felix Rache,  că o poză face cât o mie de cuvinte. Este prezent în mediul virtual cu o pagină de facebook reprezentativă, cu un site la adresa http://www.fitnesspersonaltrainer.ro și cu o pagină profesionala tot pe facebook, intitulată your personal fitness trainer, pe Instagram are pagina intitlata your personal fitness trainer. Pe youtube Ionuț Silviu Crețu prezintă demonstrații elocvente de exerciții executate de el la adresa Romania fitness motivation.
Ionuț Silviu Crețu are în plan scrierea unei cărți intitulată YOUR PERSONSL FITNESS TRAINER, în care să prezinte în detaliu rezultatele obținute de el ca trainer autentic de-a lungul anilor. El are totul pregătit. În acest domeniu lucrurile sunt mai complicate întrucât exemplificările necesită fotografii executate la nivel profesional, fiecare fotografie avand un cost foarte mare, ceea ce determină prin creșterea costului pentru cele peste 1.000 de fotografii, un preț foarte mare al lucrării in totalitatea ei. Sunt sigur că Ionuț Silviu Crețu va găsi soluția astfel încât proiectul său să devină realitate și toți cei care doresc să deruleze antrenamente de fitness și nu numai să beneficieze de experiența lui, cititnd din acea carte, la care el lucrează cu asiduitate.  
Ionuț Silviu Crețu este un tip la aproape 34 de ani pentru care am o admirație totală datorită faptului că și-a propus să participe la concursul zonal de fitness și culturism din data de 2 aprilie 2016 care s-a ținut la casa de Cultură din Otopeni pentru proba nen's psysique, unde a ocupat locul al șapetelea pentru categoria de 174cm. Vârsta de 34 de ani nu înseamnă 25 de ani în fitness-culturism și  urcarea pe scena de concurs înseamnă un obiecțiv foarte îndrăzneț, realizat datorită unei voințe și unei perseverențe cu totul deosebite. Ionuț este un trainer care lucrează mult cu elevii săi, dar lucreză și mai mult cu el însuși, iar forma în care se prezintă este una de excepție. Fiecare mușchi este excelent definit și proporțiile atinse sunt cele ideale, lucru care îl avantajează fie ca simplă  prezență în sală, fie în costum pregătit să evolueze într-un program pe scena de  la concurs.
Apreciez la Ionuț Silviu Crețu faptul că știe ce vrea de la viață. Are o familie superbă. Este căsătorit cu Iliana din 2011 și are două fetițe minunate, pe Antonia Maria și pe Iris Georgia, de care se ocupă cu deosebită atenție și pe care le-a integrat de micuțe în programe de sport, mai ales în acele exerciții la bazinul de înot, el fiind calificat și ca instructor de înot  în zona de lucru cu copii mititei.
Când am trecut de la sala Iron Gym la sala SAS GYM am avut surpriza să constat că toți elevii săi l-au urmat la noua sală și, iată, ori de căte ori merg dimineața la antrenamentele mele, am plăcerea să-l întâlnesc pe Ionuț dar și pe foarte mulți dintre elevii săi. Fără a-i aduce laude, la fiecare dintre aceștia se văd rezultatele antrenamentelor prin fermitatea mișcărilor, corectitudinea execuțiilor și mai ales prin înfățișarea, mersul dar și prin poziția corpului. Toți au un tonus optimist și te salută zâmbind, pentru că sunt sigur că succesul din sala de antrenament este propagat și în profesie dar și în viața de zi cu zi.
Chiar și azi l-am reîntâlnit pe Ionuț, ne-am salutat și în pauzele mele dintre exerciții l-am urmărit cum lucra cu elevii lui, atent, cu determinare ca un profesionist care își respectă și iubește meseria.


(13 mai 2016)


















No comments:

Post a Comment