Sunday, April 24, 2016

Algoritmul făcutului mămăligii

Deși este simplu, a face mămăliga nu este laîndemâna oricui, pentru co există riscuri să iasă:

  • cu cocoloase;
  • vârtoasă;
  • nefiartă;
  • terci,
De aceea trebuie scris algoritmul preparării mămăligii care constă în următorii pași:

  • se ia un tuci sau o cratiță;
  • se ia o lingură sau un făcăleț;
  • se iau mălaiul și sarea;
  • se pune apa în tuci sau în cratiță;
  • se pune sare în apă;
  • se pun tuciul sau cratița pe foc;
  • când apa fierbe, se toarnă mălai în ploaie;
  • se mestecă în tuci să nu se facă cocoloașe;
  • se pune în continuare măla în ploaie până se simte la mână necesitatea de a face efort când se mestecă;
  • se lasă să fiarbă până când clocotește compoziția;
  • se mestecă mereu și se urmăreste să fie omogenă compoziția;
  • când compozișia este omogenă și se vede că mălaiul este bine fiert, se retrage vasul de pe ochiul aragazului;
  • se răstoarna mămăliga pe farfurie.
Algorimului i se asociază și o schemă logică sau o altă reprezentare. Ideia este să facă omul pașii prezentați și în final să obțină mămăliga. Algoritmul este minimal dacă sărind oricare dintre etape nu se mai obține mămăliga.

(24 aprilie 2016)

No comments:

Post a Comment