Wednesday, March 23, 2016

Nevoia de modele

Când spun nevoia de modele să nu se înțeleagă faptul că voi scrie despre modelele care urcă pe scene să prezinte moda. Ele există, este o meserie, aceea de model și sunt cunoscute foarte multe despre ele. Există și un canal Tv de fashion unde sunt prezentate și analizate pe toate fețele tendințele din modă.
Datorită a ceea ce există pe televiziuni, tinerii, respectiv, tinerele doresc să devină:
- cântăreți și cântărețe ;
- modele;
- asistenți și asistente la Capatos sau Morar;
- dansatori și dansatoare;
- invitați și invitate în emisiuni;
- subiecte de scandal;
- participanți în emisiuni care nu cer o profesie clară;
- moderatori și moderatoare în emisiuni care nu necesită niciun fel de cultură;
- participanți în concursuri trucate.
Toți cei care apar în astfel de emisiuni, indiferent ce fac, ce spun, cum se îmbracă, ce atitudine au, ce înfățișare își trag, vrând-nevrând, devin portotipuri, personaje și în final ajung să fie modele de viață pentru unii.
În opinia mea, nicio televiziune, inclusiv TVR nu dau în bânci în a promova modele valoroase de oameni, modele care să servească tinerilor în viață și dintre care să aleagă unul și să-l urmeze. Din acestă cauză consider că guvernul trebuie urgent să suprime acel bir pe care populația îl plăyește pentru TVR, întrucât aceasta a devenit tot o televiziune comerciala ca Antelele, B1, Realitatea, PRO tv sau România Tv și joacă necinnstit în comparație cu acestea având avantajul dat de subvenția de la buget pentru emisiunile:
- proaste;
- fără tematică;
- banale;
- plictisitoare;
- prăfuite;
- banale;
- vorbărite.
Există nenumărate modele aici și ele trebuie promovate. Este o emisiune a lui Eugenia Vodă numită Profestioniştii, dar este:
- prea stufoasă;
- pusă la ore nepotrivite;
- moderată prost;
- neatractivă;
- greoaie;
- cu obiectiv neclar;
- monotonă.
Acolo sunt chemate personalități importante, care s-au remarcat prin rezultatele deosebite în domeniile lor de activitate. Uneori moderatoarea dvine enervantă doar prin faptul că pune întrebările încât să obțină răspunsul dorit de ea. Chestia cu cât de rău era în comunism pentru oamenii de știință mă scoate din minți. Nu era bine deloc pentru cercetători că nu mergeau la congrese, ca nu aveau aparatură, că nu promovau, dar nici acum nu este bine că cercetare ştiinţifică, nema. Noroc că interlocutorii ei știu să evite răspunsul de tot rahatul dorit de această Eugenia Vodă, despre acre ar trebui să săpăm prin arhive să vedem ce emisiuni şi ce recenyii făcea și cum se manifesta  înainte de 1989, pentru ca atunci avea undeva la 30 de ani.
Există nenumărate modele de urmat, a căror viaţă a însemnat, muncă, muncă şi iar muncă, dăruire, perfecţionare permanentă şi urmărirea unui ideal măreţ.
Nadia COMĂNECI, marea gimnastă care a strălucit la Montreal cu primul 10 din istoria gimnasticii este dovada că numai prin muncă adevărată se reuşeşte, astfel încât atunci când spui că eşti din România, toţi străinii spun imediat: Nadia COMĂNECI.
Ivan PATZAICHIN, marele canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984, este exemplu de dăruire pentru ramura de sport în care a activat. Ori de câte ori apare, se citește în privirea lui bunătatea, cinstea și modestia.
Ștefan ODOBLEJA, este unul dintre fondatorii ciberneticii, iar cartea sa intitulată Psihologia consonantistă scrisă și publicată mai întâi în Franța volumul întâi în 1938 și volumul al doilea în 1939, în timp ce Norbert Wiener a publicat cartea Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine, în anul 1948 la marea editură MIT Press.
Ana ASLAN este romanca al carui nume este legat de GEROVITAL, acel medicament minune, recunoscut in lumea intreaga pentru calitatile sae de a ameliora procesele de imbatranire ale tesuturilor. Mari personalitati precum maresalul Tito, presefintele Frantei Charles de Gaulle, secretarul PCUS N. S. Hrusciov, presedintele Statelor Unite J.F. Kennedy, primul ministru al Indiei Indira Gandhi, sotia presedintelui Filipinelor,  Imelda Marcos, marea actrita Marlene Dietrich, cancelarul Germaniei Konrad Adenauer, marele actor si regizor Charlie Chaplin, actorul Kirk Douglas, marele pictor suprarealist  Salvador Dali au urmat proceduri medicale bazate pe gerovitalul descoperit de Ana Aslan.
Alexandru PESAMOSCA este numele marelui chirurg pediatru care si-a dedicat intreaga viata aducerii unui zambet pe chipurile a peste 45.000 de copii aflati insuferinta. Totala daruire cu care a muncit, a determinat formarea unei scoli puternice de chirurgie in cadrul spitalului Marie Sklodovska-Curie, recunoscut sub numele de Budimex din cartierul Berceni, Bucureşti. Meritele sale au fost recunoscute de toata lumea si numeroase televiziuni i-au interviuri si au omagiat personalitatea sa de exceptie.
Voi continua să dezvolt lista marilor personalități care trebuie să devină modele pentru generația tânără.
Nu trebuie excluși maneliștii, moderatoirii, știriștii, jurnaliștii și nicio altă categorie, atât timp cât cei pe care îi considerăm modele muncesc, se perfecționează, învață să devină din ce în ce mai buni în meseria lor.
Modelul nu trebuie să fie neapărat o vedetă, o persoană cu mare notorietate, ci el este de cele mai multe ori cineva de lângă noi care s-a remarcat în meseria pe care o practică cu talent, cu dăruire și care scoate din mâinile sale lucruri minunate.
Un model este mecanicul auto care știe meserie și care repară o mașină respectând proceduri și clientul are mare încredere în el.
Un model este profesorul de  la clasă care cu un talent special prezintă lecțiile astfel încât nici musca nu se mai aude în clasă.
Un model pentr copil este tatăl său în care acesta vede omul priceput și respectat  în meseria lui, omul curajos, omul care nu-i cere niciodată lui, copilului, să facă ceva pe care el ca matur nu știe sp facă. Tatăl ca model trebuie să știe să vorbescă copilului, să impună respect, să nu fie violent și ori de câte ori copilul are de învățat să faca ceva, el să-i arate cum se face bine acel ceva, fără a fi lucru de mântuială. Un tată bețiv, cartofor, hoț, violent, iresponsabil nu are cum să fie decât un exemplu rău pentru copilul său, în niciun caz un model orice s-ar spune.





(23 martie 2016)


No comments:

Post a Comment