Sunday, March 20, 2016

Iată ce mai zic și sondajele astea...

Sondajele sunt metode cantitative pentru a măsura orice. Si ca orice metodă statistică, dacă este aplicată într-un anume fel, conduce la obținerea de rezultate necomparabile.
Dacă specialiștii în strategii de campanie electorală ar măsura comportamentul alegătorilor, ar avea argumente solide pentru a modela campaniile candidaților de la locale pe care îi păstoresc. N-am acestă senzație.
Se dorește o schimbare în viața politică, lucru cerut cu insistență de președintele Klaus Iohannis. Schimbarea trebuie să fie profundă și începutul acestui proces trebuie să fie marcat prin rezultatul alegerilor locale. Ele dezvoltă adevărata bază pentru ceea ce se va produce la vârf, adică la nivelul legislativului, prin alegerile de deputați și senatori.
Sondajele sunt instrumente care produc interesante și cfredibile dacă sunt respectate niște restricții privind culegerea datelor și prelucrarea acestora. Este matematică pură. Există software specializat și dacă exista datele primare, oricine știe să folosească un program va reproduce rezultatele publicate și încă mai obține și alte informații.
Un sondaj SOCIOPOL făcut public în 18 martie 2016 arată astfel:


Candidat


Nivel bun și
 foarte bun de încredere
Gabriela Vrânceanu Firea
27
Nicușor Dan
17
Ludovic Orban
16
Ilie Năstase
15
Monica Macovei
15
Bogdan Diaconu
4
Ciprian Ciucu
2

Câteva calcule elementare arată că voturile dreptei se împrăștie rapid nemaiexistând al doilea tur de scrutin, 16+15+15+15+4+2 = 67, ceea ce este foarte mult, căci 67% nu este o componentă niciodată de neglijat.
Morala: trebuie învățat din rezultatul de la vot al lui Mircea Diaconu care a candidat independent dar și din situațiile în care orgoliile nemăsurate i-au transformat pe toți în învinși. Nu este greu să se înțeleagă că unirea face puterea. Multă lume consideră ca localele sunt un biet test pentru parlamentare. Mare eroare! Localele dau startul tendinței pentru ce va urma.
Există proverbul: buturiga mică, răstoarnă carul mare. Este important de reținut că învingătorul ia totul. Învingătorul are adevărul lui, iar învinsul nu are nimic. Lecțiile războaielor mondiale trebuie reamintită și adaptată luptei electorală, căci și în război ca și în alegeri există învingători și învinsi. Să ne reamintim ceea ce scrie în cartea lui Sun Tzu, Arta războiului. Multe principii de acolo sunt valabile și în lupta electorală, dacă sunt interpretate inteligent.

(20 martie 2016)

No comments:

Post a Comment