Tuesday, February 16, 2016

Să vedem chestia cu abuzul în serviciu

Se lucrează strict cu materiale publicate.
În noul Cod Penal actualizat în anul 2015 - Legea 286/2009 abuzul în serviciu este definit în articolul 297 alineatul 1 astfel: fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu
 îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă
 ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane 
juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Tot în acest document oficial, articolul. 300 definește uzurparea funcţiei ca fiindfapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Citind Constituția României rezultă:
ARTICOLUL 85
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
ARTICOLUL 86
Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.
ARTICOLUL 87
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.
ARTICOLUL 88
Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
ARTICOLUL 90
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.
 ARTICOLUL 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
ARTICOLUL 92
(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.
(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.
(4) În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.
ARTICOLUL 93
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.
ARTICOLUL 94
Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: 
a) conferă decoraţii şi titluri de onoare; 
b) acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral; 
c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege; 
d) acordă graţierea individuală.
Textul din 6 mai 2010 rostit de președinte privind reducerea fondului de salarii pentru toți bugetarii din țară cu 25%, așa fel încât în 2011 salariile să revină la nivelul de până acum. Inclusiv salariul minim. În ceea ce privește pensiile acestea vor fi reduse cu 15%, Se va proceda la reducerea masivă a subventiilor. Despre ce este vorba în acest text? Există abuz în serviciu? Mulți zic că da, e nevoie de specialiști care să se pronunțe. Vorbitul pe la colțuri este contraproductiv. Așa oricine are șansa să spună fix orice. Nu este bine. nenumăratele dosare au rolul de a dilua abordările. Se vor scrie tratate de drept și se vor naște tot felul de teorii economice sau mai puțin, încărcate de subiectivism.

(16 februarie 2016)




No comments:

Post a Comment