Sunday, February 28, 2016

Fenomenul Nicușor DAN

La alegerile pentru Consiliul Primăriei Capitalei a apărut în anul 2012 numele unui tânăr candidat, în persoana lui Nicușăr DAN. A surprins pe toată lumea, mai ales că marile partide își revendicau hălci importante dintre fotoliile de consilieri, nelăsând șanse celor care sunt considerați noii-veniți pe eșicherul politic sau în zona administrației locale. Să nu uităm că în anul de grație 2012 la Voinești a fost declarat câștigător un mort.
Nicușor DAN, adică matematicianul Nicușor DAN de 42 de ani în 2012 a cîștigat un fotoliu de consilier la Primăria Capitalei, lucru nemaiîntâlnit pentru un independent. O doamnă oarecare, destul de guralivă joia în editoriale a bolmojit ea ceva de un sprijin dar mă îndoiesc că spusele sale au o bază reală din moment ce supărarea sa cea prezidențială a avut tocmai o trecere pe un loc secund într-o listă de fiică.
Cei 8,45% obținuți de Nicușor DAN au reprezentat și reprezintă victoria celor care luptă pentru un altfel de administrație locală, una lipsită de anchilozarea în care plutește azi succesiunea de achiziții publice unde o lege strâmbă face ca prețul unei panseluțe să fie de peste optzeci de ori mai mare decât în market.
În anii care au urmat, în mediul virtual au apărut sloganuri precum:
Nicușor DAN
Are un plan.
În vara anului 2015 Nicușor DAN a declanșat procedurile pentru a înființa partidul cu numele Uniunea Salvați Bucureștiul -USB, iar Decizia Curtii de Apel a fost comunicata vineri 27 noiembrie 2015 si este definitiva a statuat înființarea sa. Acronimul a fost ales inteligent pentru că în computer science și pentru toți cei care lucrează în domeniu, USB este prescurtare la Universal Serial Bus și nu știu cine nu are un ceva pe care să stocheze ceva și pe care să-l ducă spre un computer folosind chiar un USB.
Concret, formațiunea USB a ridicat o serie de probleme precum:
- reorganizarea a ARCUB afectează șansele Bucureștiului pentru Capitala Europerană a Culturii 2021
- responsabilitatea față de societate impune să se corecteze legea nedemocratică a alegerilor locale
- trebuie renegociate contractele de salubritate
- se constată că schimbarea primarului interimar este numai o rotație de cadre care nu rezolvă nimic
- includerea la nivel UE a unei secțiuni dedicate corupției imobiliare în raportul anti-corupție referitor   la țara noastră.
Se observă ca Nicușor DAN este un fin observator la tot ce se întâmplă în București și atitudinea sa este fără echivoc, El s-a manifestat concret față de unele dintre problemele grave cu care se confruntă orașul și sunt renumite acțiunile în instanță promovate de-a lungul timpului.
Trebuie spus că după nume, Uniunea Salvați Bucureștiul -USB, trebuie să lupte, însă trebuie să vină și cu soluții. Consider că este foarte important ca acum în prag de alegeri USB să facă o prezentare a ceea ce înțelege acțiunea de a salva acest oraș care este:
- un amalgam de erori;
- murdar;
- îmbâcsit;
- lipsit de lumină;
- cenușiu;
- eterogen în stiluri;
- mediocru;
- în reparații;
- nevăruit;
- peticit.
Există elaborat Programul pentru București al candidatului Nicușor Dan (Uniunea Salvați Bucureștiul) la Primăria Generală în optsprezece puncte care abordează cam toate problemele, dintre acre unele propun soluții îndrăznețe. În discuțiile cu alegătorii săi Nicușor DAN trebuie să detalieze cu elemente și mai concrete.
Aici sunt necesare abordări îndrăznețe. A duce în instanță mediocritatea și a o anula nu înseamnă nici viziune și nici strategie, ci încercări de a face corecții cu lentoarea melcului.
În opinia mea Nicușor DAN trebuie să facă o echipă de arhitecți tineri, de constructori tineri și de ecologiști tineri și să facă două sau trei variante de dezvoltare urbană pentru București pe 50 de ani, cu dezvoltare pe etape. Să supună unui referendum și să treacă la implementare.
Adică, pe o ideie de bază să se facă pe termen lung:
- străzile Bucureștiului;
- sălile de concerte ale Bucureștiului;
- magazinele  Bucureștiului;
- punctele de distracție ale  Bucureștiului;
- curățenia Bucureștiului.
Un loc special îl au parcurile  Bucureștiului, parcuri care au cam dispărut datorită retrocedărilor.
Deci, Nicușor DAN/ are un plan.
Mediul virtual este deosebit de important, dar este deosebit de volatil. Dacă în 2012 acesta reprezenta o noutate și i-a surpruns pe mulți prin putere, acum în 2016 mediile virtuale sunt disputate. Au prins gust să se manifeste în rețele de socializare și elefanții politici. Ei sunt ceva mai greoi pentru că au un aparat greoi care se pune în mișcare cu dificultate. Lor le cam lipsește spontaneitatea.
Aștept acum acțiuni sigure, bine direcționate de la USB-ul lui Nicușor DAN și mai ales vor veni atacurile pentru că forțele obscure nu se vor împăca cu gândul că există un nou venit care să strice jocurile. Mă întreb dacă opozanții lui Nicușor DAN au epuizat răutăcismele la adresa sa, le amplifică acum sau au găsit și altele cu care să capteze atenția, căci aspectele negative fac rating sigur.
(29 februarie 2016)

No comments:

Post a Comment